Jdi na obsah Jdi na menu
 


Den jsme zacali ve ctvrti Miraflores zastavkou u Pacifiku. Tichy ocean nas privital vlnkami a oparem. Teplota more omyvajiciho Peru kolisa od 13 do 17 C, takze na koupani to neni.

Dalsi cesta vedla do centra mesta.

Lima je uzasna. Potrubujici ridici, chodci prebihajici stredem rusnych krizovatek, ale hlavne 1. maj. V tento den se do hlavniho mesta sjizdeji nejruzneji krojovani, tancici a bubnujici lide i z velmi vzdalenych mist Peru.

Vsude je take pritomno mnozstvi policistu. Nekteri ridi dopravu (predevsim zeny), nekteri neco porad zblebtaji do vysilacek a nekteri jen tak stoji se samopaly a plexi stity...

Nejprve jsme dorazili ke katedrale a klasteru frantiskanu San Francisco. Zde se nachazelo obrovske mnozstvi lidi. Cekali na pannu Marii Arequipskou. A opravdu, po nejake chvili vysla z katedraly ven, cela v bilem, v nadzivotni velikosti, nesena ctyrmi ministranty. Usadili ji na nejaky podstavec a knez k ni nosil deti a zadal pro ne pozehnani. Pak zacala veselice - krojovane soubory se tancicim krokem, za zvuku hudby, odebraly procesim do stredu mesta.

My se vydali do klastera.

Tady maji nadhernou knihovnu, ktera vypada jako ta bradavicka z Harryho Pottera. Opravdu velmi zajimava mistnost s policemi z cedroveho dreva, dvouposchodova, s dvemi malebnymi schodisti. 25 000 starobyle vypadajicich knih.

V klastere stoji za zminku take katakomby, plne lidskych kosti a lebek. Kosti zvlast, lebky zvlast, pekne roztridene a naaranzovane. Pry nebyly hrbitovy... A asi byla nuda...

Kousek odtud, u zbytku spanelskeho opevneni, jsem v prijemne restauraci okusil mistni pivo Cusqueña. Bylo dobre, tak jsem dal jeste jedno...

Po prochazce kolem nejstarsich kolonialnich domu, jsme dosli na hlavni namesti. Namesti vevodi tri komplexy budov - hlavni katedrala, radnicni budovy a prezidentsky palac. Po chvili zde dorazilo i krojovane procesi.

Nas vsak vedla cesta do muzea Larco. Maji zde sbirky keramiky a sperku z peruanskych predkolumbovskych dob. Napriklad erotickou keramiku kultury Mochico, barvami hrajici keramiku z Nazcy, tkane latky kultur Chimu a Paracas, Chavinske zlate sperky a ruznou bizuterii z doby Inku.

Odtud jsme jeli autobusem smer Pisco. Jeli jsme po panamericke dalnici spojujici cely kontinent a prochazejici i Limou. Mesto se s nami rozloucilo polorozborenymi, neupravenymi domy svych chudinskych predmesti...

2.5.2010

 

Tichý oceán

http://www.youtube.com/watch?v=ttrOpfYCcJ0

 

Katedrála a klášter San Francisco

http://www.youtube.com/watch?v=Gkqu6tc60Ug

 

Panna Marie Arequipská

http://www.youtube.com/watch?v=Y-Btfw0ui90

 

Lima - náměstí a jeho okolí

http://www.youtube.com/watch?v=lbQyy6SFXo4

 

 

Náhledy fotografií ze složky LIMA - PISCO