Jdi na obsah Jdi na menu
 


V okoli Cuzca je spousta inckych pamatek. Navstivit vsechny by vyzadovalo mnohem vice casu a ani by to nestalo za to. Jsou si dosti podobne.

My jsme zacali den prohlidkou ruin Tambomachay. Vypadaji jako lazne, ale urcite meli jine urceni.

Naproti Tambomachay, pouze pres cestu a kousek, se nachazi ruiny Puka Pukara. Je to tzv. tambo, coz znamena v prekladu z kecuanstiny "odpocivarna". Slo totiz o jakysi hotel pro posly se zpravami. Zde jeden predal zpravu jinemu bezci a sel papat, pripadne hajat. Bezci si takto predavali zpravy po cca 20 km.

Pak jsme navstivili vestirnu Qenqo. Zde se v zajmu zjisteni, zda bude dobra uroda, obetovaly lamy. A jsou i nazory, ze nejem lamy...

Dalsi zastavkou byl Saqsayhuaman. Je to incka pevnost, kde se posledni pravoplatny Inka branil Spanelum. Neuspesne. Byl popraven na hlavnim namesti v Cuzcu.

Nase dalsi kroky pak vedly prave na toto namesti. Jmenuje se Namesti zbrani (Plaza de Armas) a najdeme tu dve nadherne kolonialni stavby: Jezuitsky kostel La Compañia a katedralu. Do ni jsme se i sli podivat.

Maji tu sochu Jezise Krista, ktere rikaji Pan zemetreseni. V roce 1650 pri velkem zemetreseni ji totiz vynesli pred katedralu a ono ihned skoncilo. Na tuto pamatku ji vzdy 30. brezna oblecou do novych satu a opet vynesou pred katedralu. Peruanci miluji nabozenske slavnosti...

Zajimavosti je, ze v katedrale maji na cestnem miste i sochu svateho Jana Nepomuckeho, ktery je patronem biskupu.

Z katedraly jsme sli na obed. Dal jsem si pecene morce. Skvele! Peruanci ji morcata radi, ale jen pri zvlastnich prilezitostech jako jsou napr. svatky. Zrovna vcera byl takovy den - Svatek matek.

Posledni navstivenou pamatkou pak byla Qorikancha, incka hlavni svatyne. Jednalo se komplex, kde se uctivaly ruzna bozstva - slunce, mesic, puma, ... Frantiskani si pak v 16. stoleti svatyni predelali na svuj klaster. Stale v nem jsou, ale pouze v jeho nove casti z 18. stoleti. Zbytek je pristupny turistum a zcasti zrestaurovan do puvodni incke podoby.

A kde vlastne bydlel samotny Inka, vladce rise o 3 mil. ctverecnych kilometru? Vzdyt Cuzco bylo prece jejim hlavnim mestem. Kazdy Inka si stavel svuj palac. Bylo jich 13. Dnes vsak zadny samostatne neexistuje. Vsechny byly prestaveny na domy spanelskych osadniku. Prochazeli jsme se kolem takovych domu. Zaklad budov je incky, typicky ze skladanych kamenu bez pojiv, a na nich stoji banka, restaurace, obchody nebo obytne domy...

Timto jsme program poznavaciho zajezdu vycerpali. Zitra letime domu.

Ale dovoli to sopka?

11.5.2010

 

Cuzco

http://www.youtube.com/watch?v=-7C0CJXqfz4

 

Saqsayhuaman 

http://www.youtube.com/watch?v=zTgPzVqi36I

 

Qorikancha

http://www.youtube.com/watch?v=GBs-sXYQD4c

 

 

Náhledy fotografií ze složky OKOLÍ CUZCA II.