Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pisco, srpen 2008. Zemetreseni pripravilo o zivot 600 lidi.

Byli jsme se podivat na hlavni namesti tohoto mesta. Radnice sice stoji, ale prijde zbourat. Vedle stavala katedrala, ze ktere nezbylo nic. Zemrelo v ni tehdy pri msi 170 lidi. Tragedii pripomina dreveny kriz na jejim puvodnim miste.

Mesto je cele poborene. Vypada stejne jako chudinska predmesti Limy. Odpadky se valeji vsude, z divokych skladek je rozfoukava vitr. Lide jako by zde rezignovali.

No nic, jedeme do pristavu. Odtud vyjizdeji vyletni lode na obhlidku poloostrova Paracas a ostrovu Balestas.

Poloostrov Paracas proslul vyspelou predkolumbovskou civilizaci. Ale hlavni atrakci je nekolik stovek let stara kresba "trojzubce". Vytvoril se pry sam v pisecnych dunach. Prestoze je zde hodne vetrno, pisek obrazce nikdy nezaval. Je podobne clenity jako slavnejsi obrazce v obili. Tajemne, zajimave.

Ostrovy Balestas jsou prirodni rezervaci, kde se tezi ptaci trus - guano. Jsou zde hlavne velke kolonie tereju, ale najdou se i mistni endemicti tucnaci, lachtani lvouni a pred ostrovy jsme zahledli i delfiny.

Z Pisca jsme se premistili poustni oblasti zvanou Ica do mesta Nazca. Ze se zde nachazeji ony slavne obrazce, to asi kazdy vi. Jeden je videt zdarma z posedu u dalnice. Jedna se o "Strom", ktery byl navic touto dalnici castecne zastaven.

My vsak absolvovali prelet Cesnou nad vsemi znamymi obrazci. Je jich 13 a jsou opravdu velmi zajimave. Zvlaste zachovaly je propracovany "Kolibrik". Proc je stari Nazcane delali, nikdo nevi. Let malym letadlem nad udajne nejvetsimi pisecnymi dunami na svete, by ale byl zajimavy i bez kreseb. Opravdu zvlastni a krasna krajina.

Na zaver dne jsme se jeste podivali na 1500 let stary akvadukt, postaveny rovnez kulturou Nazca. Dodnes je funkcni a privadi podzemni vodu z predhuri And do mest v oblasti Ica.

3.5.2010

 

Pisco

http://www.youtube.com/watch?v=X9uADEZeQ4M

 

Delfíni a trojzubec

http://www.youtube.com/watch?v=XAAOHU9gEX8

 

Ostrovy Balestas

http://www.youtube.com/watch?v=ZxG2foRAd7U

 

Planina Nazca

http://www.youtube.com/watch?v=g1bYkPKz_zU

 

 

Náhledy fotografií ze složky PISCO - NAZCA